Elektrische deken: gebruik en werking

Elektrische deken: gebruik en werking

Als je in de winter in bed stapt en een onaangenaam gevoel van vocht of kou ervaart waardoor je niet goed kunt rusten, dan is een elektrische deken misschien wel iets voor jou. Een elektrische deken is veilig en aangenaam, maar toch is het noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij gebruik. Laten we eens kijken hoe een verwarmd deken werkt en wat de basisprincipes zijn om hem goed te gebruiken.

Wat is een elektrisch deken?

Het elektrische deken is een verwarmd deken met elektrische componenten die ontworpen zijn om gecontroleerde warmte af te geven zodoende de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het ontstaan van het elektrische deken begint in 1912, toen de Amerikaanse arts Sidney Russell met voorverwarmde dekens wou voorkomen dat zijn patiënten onderkoeld werden.

Elektrische deken: hoe werkt dat nu?

Hoewel ze regelmatig gebruikt worden als beddengoed, vallen elektrische dekens in de categorie huishoudelijke apparaten aangezien elektrische aangedreven worden. Het deken bestaat uit een reeks onderling verbonden elektrische draden die beschermd worden door een hittebestendige coating die, eens aangesloten, een constante bron van warmte vormt bij gebruik.

De draden warmen op tot de gewenste temperatuur en kunnen voor het slapengaan, of tijdens het slapen, gebruikt worden. Sommige mensen gebruiken liever het elektrische deken om het bed voor te verwarmen (wat nog steeds de veiligste manier is om het te gebruiken), terwijl anderen het liever de hele nacht door gebruiken. Indien je dit wenst te doen, zorg er dan wel voor dat je deken over een automatische uitschakeling beschikt.

Elektrische dekens werken op dezelfde manier als bijvoorbeeld een elektrische oven of een ander huishoudelijk apparaat dat verwarmt. In tegenstelling tot deze huishoudelijke producten verwarmen elektrische dekens echter langzamer. Ze zijn met een eenvoudige stekker verbonden met de stroomtoevoer en ontwikkelen een vermogen tussen de 50 W en 150 W, wat betekent dat het Kilowatt-verbruik per uur niet te hoog ligt .

De nieuwste generatie producten zijn uitgerust met veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat het deken onmiddellijk wordt uitgeschakeld en geïsoleerd in geval van een storing die brand of een elektrische schok zou kunnen veroorzaken.

Alle apparaten zijn uitgerust met een temperatuurregelaar, waarmee de temperatuur kan worden geregeld tot de gewenste temperatuur bereikt is. De bedieningselementen zijn verbonden met de voedingskabel, die op zijn beurt met het product is verbonden door middel van een zijdelingse koppeling.

Om afwasbaar te zijn (sommige kunnen ook in de machine worden gewassen op 40°), moeten de producten uitgerust worden met afneembare bedieningselementen.

De meest voorkomende functies van een elektrische deken

Er kunnen verschillende functies op de besturing staan, die afhankelijk zijn van het model.

Temperatuurregeling

In recente modellen is deze functie standaard, maar er zijn modellen met enkel een paar niveaus (minimaal twee) en geavanceerde modellen die tot tien niveaus bieden. Meestal wordt het temperatuurniveau ingesteld door middel van een keuzeschakelaar, maar op de markt zijn er ook modellen te vinden met een display, waarmee de temperatuur nauwkeurig geselecteerd kan worden.

Timer

Apparaten die uitgerust zijn met een timer kunnen twee functies uitvoeren: ze kunnen automatisch worden uitgeschakeld en op een geprogrammeerde manier worden ingeschakeld. De automatische uitschakeling onderbreekt de werking van het apparaat na een bepaalde gebruiksduur. Bij sommige modellen is de tijd van tevoren bepaald, bij andere kun je daarentegen het precieze moment kiezen waarop je de warmteproductie wilt stoppen. Programmeerbare inschakeling maakt het mogelijk de tijd in te stellen waarop het product wordt ingeschakeld.

Snelle opwarming

De snelheid van opwarming is afhankelijk van het vermogen van het deken. Er zijn echter modellen die uitgerust zijn met een snelle opwarmfunctie, die de helft van de gewoonlijke tijd in beslag neemt. Gemiddeld kan de opwarmtijd variëren van 10 tot 30 minuten.

Hoe een elektrische deken juist gebruiken?

Volg onze tips om zo lang mogelijk warm en veilig te blijven en het beste uit je elektrische deken te halen.

Controleer het deken regelmatig

Het wordt aanbevolen om het elektrische deken regelmatig te controleren. Controleer op tekenen van slijtage, vooral in de buurt van de elektrische kabels. Als er schade is, schakel het deken dan niet in . Het is het beste om een gespecialiseerde technicus te raadplegen om de omvang van het probleem te bepalen.

Haal het maximale uit de thermostaat

In sommige elektrische dekens is het mogelijk om een temperatuur te regelen. Lees de handleiding van de thermostaat zorgvuldig door en kies voor handmatige of automatische instelling als je niet altijd een constante regeling nodig hebt.

Plaats de bediening op een veilige plaats

De temperatuursverandering wordt vaak gecontroleerd door een afstandsbediening dat autonoom door de gebruiker beheerd kan worden. Wij raden je aan de afstandsbediening binnen handbereik te houden en te vermijden dat je deze onder het kussen of tussen de dekens plaatst.

Was het deken volgens de gebruiksaanwijzing

Als het koude seizoen voorbij is en voordat je het elektrische deken op een droge plaats opbergt, is het raadzaam om deze te wassen. In dit geval is het verplicht om de gebruiksaanwijzing te lezen, met een nauwkeurige controle van het soort reiniging dat is toegestaan.

Hoe elektrische deken wassen?

Dit is een veelgestelde vraag voor vele gebruikers van elektrische dekens. Er moeten dus natuurlijk voorzorgsmaatregelen genomen worden, want dit beddengoed bestaat nu eenmaal uit elektrische componenten.

Wat heb je nu nodig om je elektrische deken te wassen? Om je deken op een veilige en correcte manier te reinigen heb je volgende zaken nodig:

  • Een wasmachine of een grote kuip als je met de hand wast;
  • Een mild wasmiddel (kies een betrouwbaar merk dat de stof niet verbleekt en de kleuren niet laat vervagen);
  • Een drooglijn of een vlakke ondergrond, zoals een (grote) keukentafel of houten vloer.

Voor maximale veiligheid bij het schoonmaken en om de prestaties en de levensduur van het verwarmingsdeken te behouden, respecteer je nog best volgende tips:

  • Wees voorzichtig met het strijken van een verwarmingsdeken. Het ijzer kan de isolatie van de elektrische draden in het deken beschadigen;
  • Controleer het deken na het wassen en drogen. Als tijdens het wassen of drogen één van de verwarmingsdraden in het deken verplaatst of beschadigd wordt, gebruik het verwarmingsdeken dan niet meer.
  • Wees voorzichtig bij het schoonmaken van een verwarmingsdeken in een openbare wasserette. De meeste fabrikanten zullen jou aanraden om geen verwarmde dekens te drogen in een commerciële droogkast, zoals die in wasserettes. Kledingdrogers bereiken daar hoge temperaturen en kunnen jouw deken beschadigen. Als u geen andere keuze hebt dan een commerciële droogkasten te gebruiken, zorg er dan voor dat deze op de laagste stand staat en controleer regelmatig de staat van het deken.
Elektrische deken: gebruik en werking