Elektrische deken: verbruik, besparing en modelvergelijking

Elektrische deken: verbruik, besparing en modelvergelijking

Er is niets beter dan in een warm bed te kruipen op een koude nacht. Meestal kies je er dan voor om even de verwarming aan te zetten voordat je gaat slapen. Maar als je probeert te besparen op je energieverbruik, dan kan een elektrische deken misschien wel voor jou de beste oplossing bieden.

Het verbruik van een elektrische deken

Het verbruik van een elektrische verwarmingsdeken wordt gemeten in watt. Hoe groter het elektrische deken, hoe meer vermogen deze nodig zal hebben, dit is logisch. Tel van 60 watt tot 160 watt voor een tweepersoonsmodel.

Let op: met een thermostaat kun je de temperatuurniveaus, die meestal tussen 3 en 10 ligt, aanpassen.

Het elektrische verwarmd deken kan worden uitgerust met verschillende opties die de prijs verhogen, maar ook het gebruikscomfort:

  • Automatische uitschakeling na een door de fabrikant ingestelde tijd of via een timer. Een eigenschap die niet alleen veilig is, maar ook het stroomverbruik beperkt.
  • Temperatuurregeling per zone. Je kunt een andere temperatuur instellen voor de voeten, bijvoorbeeld, of voor beide in het geval van een verwarmde deken voor twee personen.
  • Een snelle opwarmmodus (of turbomodus) voor het snel voorverwarmen van het elektrische deken.
  • Een lichtgevend display van de bedieningselementen, zodat je ze gemakkelijk kunt zien, zelfs ‘s nachts.
  • Een afstandsbediening, praktisch om je elektrische deken op afstand aan te zetten.

Wat betreft de veiligheid en het onderhoud van het elektrische deken is het best is om te kiezen voor een model met een oververhittingsbeveiligingssysteem. Controleer ook of het verwarmingsdeken voldoet aan de geldende veiligheidseisen en normen, waaronder de norm NF EN 60299, die de belangrijkste prestatiekenmerken van de verwarmingsdekens definieert.

Om het onderhoud van uw verwarmingsdeken te vergemakkelijken, geeft u de voorkeur aan een verwarmingsdeken gemaakt van een machinewasbaar textielmateriaal, ook al is het niet aan te raden om deze te vaak te wassen.

Hoe bespaar je met een elektrische deken?

Verwarmde dekens verbruiken weinig energie. Gemiddeld kosten ze ongeveer vier cent per uur, terwijl andere vormen van verwarming veel duurder kunnen zijn.

Veel elektrische dekens zijn uitgerust met een timer waarmee je ze vooraf kunt instellen. Zo kun je je energieverbruik beter beheren. Het elektrische deken is dus een zeer efficiënte manier van verwarmen en je hoeft deze misschien maar 15 tot 30 minuten aan te zetten voordat je naar bed gaat.

Top 3 verbruiksvriendelijke elektrische dekens

Onderstaande elektrische dekens liggen voor mij in de top 10 van elektrische dekens die het minst verbruiken en die je heel wat kunnen laten besparen op je energierekening.

Beurer TS26

Beurer TS26 Elektrische onderdekenBeurer kan beschouwd worden als één van de beste merken van verwarmingsdekens omtrent verbruik en veiligheid.

De Beurer TS26 heeft o.a. een efficiënt beschermingssysteem. De BSS-technologie is gebaseerd op een nauwkeurige temperatuurregeling voor maximale preventie. In geval van storing stopt het deken automatisch om te voorkomen dat je je verbrandt.

Om een optimaal comfort te garanderen, maakt het merk gebruik van ademend niet-geweven materiaal om dit 2-persoons elektrishe deken te vervaardigen. Met zijn afmetingen van 150 cm lang en 140 cm breed is hij perfect geschikt voor twee gebruikers. Gemakkelijk te reinigen, het deken kan eenvoudig in de wasmachine gereinigd wordenmet een programma van 30 °C.

Beurer HD75

Beurer HD75 elektrische dekenDankzij zijn grote afmetingen van 180 x 130 cm is de Beurer HD 75 verwarmingsdeken perfect voor twee personen. Bovendien wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over het deken. 

De Beurer HD 75 verwarmingsdeken is extra veilig en betrouwbaar. De fabrikant heeft hem uitgerust met een BSS oververhittingsbeveiligingssysteem. Daarnaast beschikt het  deken ook over een automatische uitschakelfunctie die al vooraf is ingesteld en na 3 uur wordt ingeschakeld.

Deze functies zijn praktisch omdat ze jou beschermen tegen elektrische ongelukken en het risico op brandwonden. Het is ook Oeko-Tex Standard 100 gecertificeerd, wat jou verzekert van de kwaliteit van de apparatuur dat voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.

De Beurer HD 75 is praktisch en gemakkelijk te gebruiken. Het heeft tot 6 temperatuurinstellingen voor 100 watt vermogen en je kunt de geïntegreerde afstandsbediening gebruiken om de verwarmingsintensiteit aan te passen.

Het is machinewasbaar op een temperatuur van 30°C en is gemakkelijk te onderhouden. Het duurt maar een paar minuten om je deken schoon te maken en te houden.

Medisana HDW

Medisana HDW warmtedekenMet 120 watt vermogen en 4 temperatuurniveaus zorgt het Medisana HDW verwarmingsdeken voor een heerlijk, verspreide warmte. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de verwarmingsintensiteit van de apparatuur aan te passen aan jouw behoeften met behulp van de geïntegreerde afstandsbediening.

Het deken voelt aangenaam op de huid. Het biedt ook de zekerheid en garantie van een uitstekende veiligheid, dankzij het Oeko Tex kwaliteitslabel. 

Aangezien de voedingskabel en de afstandsbediening afneembaar zijn, zul je geen moeite hebben om het deken te reinigen in de wasmachine. Ik raad je echter aan om de instructies van de fabrikant met betrekking tot de wascyclus op te volgen. Als het niet in de handleiding wordt vermeld, kunt je het in een cyclus van 30°C wassen.

Veiligheid is belangrijk bij de aankoop van een verwarmingsdeken, en het Medisana HDW-model stelt niet teleur. Het is uitgerust met een oververhittingsbeveiliging en een automatische uitschakeling. 

Niet alleen warmt de deken niet meer op dan nodig is, maar na 3 uur stopt hij met werken om het risico op oververhitting te voorkomen.

Heb je zelf een elektrisch deken dat weinig aan stroom verbruikt? Geef dan zeker eens een seintje!

Elektrische deken: verbruik, besparing en modelvergelijking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *