Hoe elektrische deken wassen?

Hoe een elektrische deken wassen?

Kun je een elektrische deken wassen? Natuurlijk kan dat! Voordat je deze echter in de wasmachine steekt, controleer je best het etiket en volg je zorgvuldig de instructies in de handleiding op om er zeker van te zijn dat je het deken niet beschadigt. In onderstaande gids geven we je een paar richtlijnen mee.

Waarom je elektrische deken wassen?

Een elektrische deken kan je warm houden op koude winteravonden. Omdat het verwarmingselementen bevat, kan het niet behandeld worden als een gewone deken. Het heeft een speciale zorg nodig. De elektrische bedrading kan anders beschadigd raken en zodoende leiden tot de vervanging van het deken. Dit zou weggesmeten geld zijn.

Wanneer een elektrische deken vuil wordt, kun je deze in de machine wassen, maar niet zoals een gewone deken. Er zijn do’s en don’ts in het proces die je dient te kennen.

Hoe een elektrische deken wassen in de wasmachine?

Het kopen van een verwarmingsdeken is niet genoeg, je moet ook weten hoe je ervoor moet zorgen. Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om het deken in de wasmachine te wassen, aangezien het een elektrisch apparaat is. Wees gerust, de meeste zijn machinewasbaar, mits je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt en de instructies in de gebruiksaanwijzing volgt. Om een verwarmde deken schoon te maken, moet je onderstaand stappenplan volgen.

Stap 1: Trek de stekker uit het stopcontact

Voordat je deken in de wasmachine steekt, moet je eerst de stekker uit het stopcontact halen. Deze kabel mag niet in contact komen met water. Als je de voedingskabel eenmaal hebt losgemaakt, zorg er dan ook voor dat de elektrische draden in het deken niet gebogen zijn.

Stap 2: lees de gebruiksaanwijzing

Ik raad je aan om zeker de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te lezen. Deze bevat alle specifieke informatie voor het wassen van het deken in een wasmachine. In de rubriek “productonderhoud” vind je bovendien meestal precieze informatie over het te gebruiken wasprogramma.

Stap 3: Laat het deken weken

Het is over het algemeen aan te raden om het deken 5 tot 15 minuten in warm of koud water te laten weken vooraf. Deze aanbeveling is te vinden in de gebruiksaanwijzing, waar je de verschillende watertemperaturen vindt die nodig zijn.

Als er geen melding wordt gemaakt van de inweektijd of -temperatuur, gebruik dan koud water en laat het deken 15 minuten weken.

Eens het goed doorweekt is, kun je het in de wasmachine wassen op een zachte cyclus van ongeveer 30 tot 40°C gedurende één tot twee minuten. Gebruik een kleine hoeveelheid mild reinigingsmiddel. Spoel het dan af met schoon water en wring het uit.

Kan ik een elektrisch deken wassen met de hand?

Voordat je ook maar aan iets begint, moet je ervoor zorgen dat ke deken volledig losgekoppeld is. Als je eenmaal goed gecontroleerd hebt (liefst twee keer) dat alle kabels losgekoppeld zijn, vul je je badkuip met warm water.

De hoeveelheid water die je toevoegt is afhankelijk van de grootte van je verwarmingsdeken. Voeg vervolgens een mild wasmiddel toe. Leg het deken voorzichtig neer en laat hem ongeveer 15 minuten weken.
Vervolgens kan je beginnen met het verwijderen van zichtbare plekken op het deken. Eens al deze vlekken verwijderd zijn, hoef je nog enkel het deken voorzichtig maar grondig te spoelen. Laat vervolgens zoveel mogelijk water uit het deken lopen en je kunt deze dan op een droogrek plaatsen.

Hoe een elektrische deken laten drogen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kun je een verwarmd deken gedeeltelijk in een droogkast laten drogen.

Let op: commerciële drogers zijn geen optie, omdat ze de neiging hebben om erg heet te worden en de bedrading van het deken zodoende te beschadigen.

Lees steeds de handleiding na om zeker te weten dat je het verwarmingsdeken wel degelijk in een droogkast mag afdrogen. Om je elektrisch deken op een efficiënte en veilige manier af te drogen volg je best volgende richtlijnen:

 • Verwarm je droger 2 minuten vooraf
 • Leg het deken in de droger en stel de timer in op 10 minuten
 • Verwijder het deken terwijl het nog nat is, en rek het voorzichtig uit zodat het weer in zijn oorspronkelijke vorm komt.
 • Laat het deken verder drogen op een waslijn. Gebruik geen knijpers.

Voordat je het verwarmingsdeken weer gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze volledig droog is. Gebruik het nooit als het vochtig is, laat staan nat!

Hoe je je verwarmingsdeken ook reinigt (met de hand of in de wasmachine), volg altijd de wasinstructies in de gebruiksaanwijzing of op het onderhoudsetiket!

Extra tips bij het onderhoud van je elektrische deken

Verwarmingsdekens die vandaag de dag vervaardigd worden zijn gemakkelijker te onderhouden dankzij hun afneembare of waterdichte elementen. Hieronder vind je nog enkele extra tips terug zodoende geen schade toe te brengen aan je deken.

 • Droog het deken altijd plat door het bijvoorbeeld uit te spreiden over meerdere rijen waslijnen.
 • Bevestig geen wasknijpers aan delen van het deken met verwarmingselementen.
 • Als de deken in de droger kan worden gedroogd, laat hem dan niet langer dan 15 minuten op lage temperatuur in de droger liggen.
  Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het weer op een bed legt.
 • Gebruik bij het verwijderen van vlekken nooit agressieve zeepmiddelen die de draden van het verwarmingselement kunnen beschadigen.
 • Zorg ervoor dat je wasmachine en droger groot genoeg zijn om goed te kunnen spoelen en drogen.
 • Voordat je jouw deken opbergt, zorg er dan voor dat je het voorzichtig opvouwt zodat je de elektrische bedrading niet beschadigt.
Hoe elektrische deken wassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *