Is een elektrische deken veilig?

Zijn elektrische dekens gevaarlijk?

Wanneer de dagen en nachten weer koeler worden, is de gedachte aan een elektrische deken voor de hand liggend. Maar deze producten hadden vroeger de reputatie brandgevaarlijk te zijn. Er zijn immers enkele griezelverhalen die erop wijzen dat oudere mensen met zo’n verwarmende deken hun huis zouden hebben afgebrand of door een elektrische schok zouden zijn gedood. Maar is dit terecht? Zijn elektrische dekens gevaarlijk?

Omdat het elektrische deken dicht bij het lichaam wordt gebruikt en lang in bed blijft, is het vanzelfsprekend dat eventuele bronnen van gevaar worden geëlimineerd. Voor sommige mensen dient het elektrische deken als hulpmiddel om in slaap te vallen. Het kan dus heel snel gebeuren dat het deken niet wordt uitgeschakeld voordat je in slaap valt.

In het algemeen zijn de meeste elektrische dekens zeer veilig geworden. Warmtedekens zijn vandaag de dag namelijk onderworpen aan strenge veiligheidsvoorschriften.

Alles begint met goed materiaal

Moderne elektrische dekens vormen geen enkel gevaar meer. De huidige veiligheidsvoorzieningen zorgen ervoor dat er praktisch geen gevaar meer is. Voorzichtigheid geldt enkel nog bij de oudere modellen.

Elektrische dekens genereren warmte via draden die in het deken verwerkt worden. Bij de zachte, flexibele elektrische dekens bestaat altijd het gevaar dat de verwarmingsdraden elkaar overlappen. Het is dus raadzaam om klassieke elektrische dekens alleen te gebruiken om een leeg bed op te warmen en anders is het beter om ze niet in bed te gebruiken.

Zijn elektrische dekens gevaarlijk?

Wat zijn de huidige veiligheidsvoorzieningen?

Om de veiligheid te garanderen moet het model een oververhittingsbeveiliging en een automatische uitschakelfunctie hebben. Dit is vooral belangrijk als de aangename warmte heeft geleid tot een diepe slaap. Een timer is ook nuttig. Die kan worden gebruikt om de maximale duur van het verwarmingsproces in te stellen. Het moet mogelijk zijn om de temperatuur in tenminste drie stappen aan te passen met een keuzeschakelaar.

De oververhittingsbeveiliging werkt met een sensor. Deze sensor , die zich in de hoes meet de temperatuur tijdens het gebruik van het elektrisch deken. Als de temperatuur een grenswaarde overschrijdt, schakelt het deken zichzelf automatisch uit zodat er geen brandgevaar zou ontstaan.

Heb je schrik dat vocht het deken zou kunnen beschadigen? Maak je dan geen zorgen. Als deze niet waterdicht zou zijn, schakelt het deken zichzelf gewoon uit. Een elektrische schok is dus ook niet mogelijk.

De verwarmingsdraden van een deken zijn meestal waterdicht omhuld. Als de voedingseenheid verwijderd kan worden, kunnen sommige modellen zelfs volledig in de wasmachine gewassen worden. Als je een niet-wasbaar model hebben gekocht, kan het deken ook met een stoomreiniger gereinigd worden.

De hoes speelt ook een belangrijke rol in een elektrische deken. Veel mensen willen dat het zo aangenaam mogelijk voelt en geven daarom de voorkeur aan een katoenen of fleece stof. Deze stoffen zijn ook onderhoudsvriendelijk. Omdat het deken in direct contact komt met de huid, is het, vooral voor gevoelige mensen, aan te raden om te zoeken naar eco-labels zoals het Oeko-Tex-label.

Als je een allergie voor huisstofmijt hebt, moet je er ook voor zorgen dat het onderdeken van antibacteriële materialen gemaakt is.

👉 Elektrische dekens zijn elektrische apparaten. Kinderen mogen er dus niet zonder toezicht toegang tot hebben!

Je ziet dus dat de moderne veiligheidsmaatregelen ervoor zorgen dat het gebruik van het elektrische deken volledig veilig is.

Zijn elektrische onderdekens een alternatief?

Een alternatief voor elektrische dekens zijn de elektrische onderdekens. Deze worden namelijk niet zo warm. De verwarmingsdraden zijn hier zo bevestigd dat ze niet even makkelijk elkaar kunnen overlappen.

Om de warmtetoevoer de hele nacht door te kunnen regelen, moet het apparaat expliciet geschikt zijn voor langdurig gebruik. In ieder geval moet in de handleiding worden beschreven wat hiervoor de juiste behandeling is. Je moet bij aankoop ook op de juiste maat letten. Elektrische onderdekens mogen niet groter zijn dan de matras en mogen niet over de rand van het bed hangen om te voorkomen dat de verwarmingsdraden in de knoop raken.

Is een elektrische deken veilig?